Ιδιαιτέρως κατατοπιστική και ουσιαστική ήταν η εσπερίδα υπό τον τίτλο “Διαχείριση ΑΕΚΚ: Νέες προκλήσεις, νέες προοπτικές”, την οποία διοργάνωσε η ΑΝΑΚΕΜ, την Τρίτη 25 Απριλίου, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Στην εκδήλωση αναπτύχθηκαν ζητήματα όπως η ορθή διαχείριση των Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) και οι νέες υποχρεώσεις του νομοθετικού πλαισίου για την διασφάλιση της, η αξιοποίηση ανακυκλωμένων αδρανών υλικών καθώς και οι δυνατότητες αξιοποίησης αποβλήτων εκσκαφών στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος, μετά και την έναρξη του έργου αποκατάστασης του ανενεργού λατομείου «Κυψέλη». Την παρακολούθησαν δεκάδες άτομα, στελέχη της αυτοδιοίκησης, μηχανικοί, εκπρόσωποι μονάδων διαχείρισης ΑΕΚΚ, επαγγελματίες μεταφορείς κ.ά. Την εσπερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές Θεόδωρος Καράογλου, Κώστας Ζουράρης και Γιώργος Αρβανιτίδης, οι αντιπεριφερειάρχες Βούλα Πατουλίδου, Πάρις Μπίλλιας και Κώστας Γιουτίκας, ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κώστας Ιακώβου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γιώργος Τσακούμης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, Αντιδήμαρχοι κ.ά.
Οι χαιρετισμοί
Στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός κ. Σταύρος Καλαφάτης απένειμε εύσημα στην ΑΝΑΚΕΜ για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το ρόλο της στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας. “Η κυκλική οικονομία εξαρτάται από τη νοοτροπία όλων μας, φορέων και πολιτών. Όλοι είμαστε μέρος του προβλήματος καθώς όλοι μας παράγουμε απόβλητα, στο χέρι μας είναι να γίνουμε και μέρος της λύσης. Για το λόγο αυτό έχει μεγάλη σημασία η εκδήλωση της ΑΝΑΚΕΜ, γιατί ενημερώνει και παράλληλα διαμορφώνει συνειδήσεις προς την κατεύθυνση που όλοι επιδιώκουμε”, τόνισε ο υφυπουργός. Ο κ. Καλαφάτης σημείωσε ότι “η κυβέρνηση διαμορφώνει κανόνες ως προς την αποτελεσματική διαχείριση των ΑΕΚΚ, την ανακύκλωσή τους και την παραγωγή καλής ποιότητας δευτερογενών υλικών”.
Στο δικό του χαιρετισμό του ο κ. Μανώλης Γραφάκος, γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, αφού εξήρε το ρόλο της ΑΝΑΚΕΜ και τις πρωτοβουλίες της όσον αφορά τη διαχείριση των ΑΕΚΚ, παρουσίασε πολύ συνοπτικά τις ενέργειες εκ μέρους τις κυβέρνησης στον τομέα αυτό λέγοντας πως “είμαστε καλύτερα σε σχέση με τρεισήμισι χρόνια πριν, αλλά έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη”. Τόνισε πως “στόχος μας είναι να κλείσουμε τα παράθυρα παραβατικότητας που υπάρχουν καθώς και να προωθήσουμε την χρήση των δευτερογενών υλικών τα οποία προκύπτουν από την επεξεργασία των ΑΕΚΚ”.
Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κα Βούλα Πατουλίδου επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλη παραβατικότητα στη διαχείριση των ΑΕΚΚ. “Δεν αγαπάμε τον δημόσιο χώρο, δεν φροντίζουμε να είναι καθαρός. Πετάμε τα μπάζα όπου να ‘ναι”, τόνισε. “Πλέον, υπάρχουν τρόποι διαχείρισης των ΑΕΚΚ”, σημείωσε και πρότεινε “να επιβάλλονται αυστηρές ποινές στους παραβάτες για να επιβραβεύονται έτσι και οι επαγγελματίες οι οποίοι δρουν όπως επιβάλλει ο νόμος”. Η κα Πατουλίδου ευχαρίστησε την ΑΝΑΚΕΜ για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει κατά καιρούς για τον καθαρισμό περιοχών της Θεσσαλονίκης από παράνομες αποθέσεις μπάζων.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Γιουτίκας υπογράμμισε ότι “τα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης αποτελούν ζωτικό κρίκο στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι δήμοι και η Περιφέρεια για την ορθή διαχείριση των ΑΕΚΚ. Η ΑΝΑΚΕΜ είναι μια πρωτοπόρα, βραβευμένη εταιρεία, με έμπειρα και καταρτισμένα στελέχη που μας δείχνει το δρόμο στον τομέα αυτόν. Έχει συμβάλλει στην αποτελεσματική ενημέρωση όλων όσων εμπλέκονται στη διαχείριση των ΑΕΚΚ, ενώ επιδεικνύει και σημαντική κοινωνική προσφορά, βοηθώντας στον καθαρισμό περιοχών και αναδεικνύοντας και τα πλεονεκτήματα της διαχείρισης αυτών των αποβλήτων”. Ο κ. Γιουτίκας τόνισε πως “το νομοθετικό πλαίσιο είναι ικανοποιητικό, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η παράνομη απόρριψη μπάζων”. Πρότεινε επίσης, να θεσμοθετηθεί η κατά προτίμηση χρήση των υλικών που προκύπτουν από την επεξεργασία των ΑΕΚΚ στα δημόσια έργα και ανέφερε ως παράδειγμα ορθής αξιοποίησης των ΑΕΚΚ την αποκατάσταση του λατομείου “Κυψέλη”, στην περιοχή του Ασβεστοχωρίου.
Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων κ. Πάρις Μπίλλιας τόνισε πως η ορθή διαχείριση των ΑΕΚΚ είναι πλέον ζήτημα πολιτισμού. Σημείωσε ότι το “κόστος για τη διαχείριση αυτών των αποβλήτων είναι μικρό, δεν αποτελεί σοβαρή δαπάνη” και προσέθεσε πως “είναι θετικό ότι οι μηχανικοί συνυπολογίζουν πλέον και εντάσσουν αυτό το κόστος σε όλα τα έργα, δημόσια και ιδιωτικά”. Ο κ. Μπίλλιας ανέφερε ότι “η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκτελεί περί τα 80 εκατ. ευρώ έργα κάθε χρόνο και δαπανά τα ποσά που απαιτούνται για τη διαχείριση των ΑΕΚΚ που αφορούν αυτά τα έργα”. Ο αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε “πολύ θετικό γεγονός” το ότι ξεκινά η αποκατάσταση του λατομείου ‘Κυψέλη’” και συνεχάρη την ΑΝΑΚΕΜ διότι “έχει πολύ ψηλά το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης συμβάλλοντας στην ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων στη διαχείριση των ΑΕΚΚ, ενώ με δικές της δαπάνες έχει βοηθήσει στον καθαρισμό περιοχών από παράνομες αποθέσεις μπάζων”.
Ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα όσον αφορά τη διαχείριση των ΑΕΚΚ λέγοντας πως “είναι τριτοκοσμική”. Σημείωσε πως “παρατηρείται αδυναμία να υπάρξει δομημένη πολιτική στο ζήτημα αυτό”, προσθέτοντας ότι “έχουμε πολλά βήματα ακόμη να διανύσουμε για να φτάσουμε στο επίπεδο που βρίσκονται οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Ο κ. Καϊτεζίδης τόνισε πως αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί καθημερινά όλους τους δήμους, “υπάρχει μεγάλη παραβατικότητα”, επισήμανε, σημειώνοντας παράλληλα πως “οι δήμοι δυστυχώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτήν την παραβατικότητα. Είναι ενδεικτικό ότι από τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας μόλις έξι διαθέτουν δημοτική αστυνομία κι αυτή είναι υποστελεχωμένη”. Τόνισε, τέλος, ότι “η ΑΝΑΚΕΜ διακρίνεται για τον επαγγελματισμό της και για την κοινωνική προσφορά της στον τομέα της διαχείρισης των ΑΕΚΚ και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει μας ταρακουνούν για να κινηθούμε ταχύτερα προς τη σωστή κατεύθυνση”.
Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης, αφού συνεχάρη την ΑΝΑΚΕΜ για τις δράσεις της στον τομέα της διαχείρισης των ΑΕΚΚ τόνισε ότι “αυτό αποτελεί μέρος της κυκλικής οικονομίας”και σημείωσε πως “θα πρέπει με κάθε τρόπο οι αρμόδιες αρχές και φορείς να παρεμποδίζουν την παράνομη απόρριψη ΑΕΚΚ, ώστε να επιτυγχάνεται ο στόχος της επεξεργασίας και της ανακύκλωσής τους”.
Οι εισηγήσεις
– Στην παρέμβασή του ο κ. Ηλίας Δημητριάδης, Μηχανικός Διαχείρισης Αποβλήτων, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ παρουσίασε το έργο της εταιρείας στον τομέα της εναλλακτικής διαχείριση των ΑΕΚΚ. Σημείωσε ότι η ΑΝΑΚΕΜ καλύπτει πλέον το 81% της Επικράτειας, διαθέτοντας πολύ πυκνό δίκτυο 194 μονάδων, μειώνοντας έτσι στα 18 χιλιόμετρα τη μέση απόσταση που θα πρέπει να διανύσει ένα όχημα μεταφοράς ΑΕΚΚ προς επεξεργασία. Τόνισε πως η ΑΝΑΚΕΜ όλα τα προηγούμενα χρόνια “δίδαξε τρόπους για την ορθή διαχείριση των ΑΕΚΚ”, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην έναρξη της αποκατάστασης του λατομείου “Κυψέλη” αξιοποιώντας, όπως είπε, απόβλητα χωμάτων τα οποία αποτελούν το 50% των ΑΕΚΚ που παράγονται στη χώρα μας.
– Ο κ. Ηρακλής Λάτσιος, Χημικός Μηχανικός, προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης μίλησε για την “Αδειοδότηση, τον έλεγχο και τις υποχρεώσεις δραστηριοτήτων διαχείρισης ΑΕΚΚ”. Σημείωσε πως “υπάρχει διαρκής συνεργασία με την ΑΝΑΚΕΜ ώστε να βρίσκουμε λύσεις” και τόνισε ότι πλέον στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 27 μονάδες επεξεργασίας ΑΕΚΚ.
– Ο κ. Γιώργος Ταχματζίδης, γενικός γραμματέας του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται στην περιοχή εξ αιτίας της ανεξέλεγκτης διάθεσης ΑΕΚΚ. Είπε ότι ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη διαθέτει παλιά λατομεία στα οποία ασυνείδητοι απορρίπτουν παράνομα μπάζα, όπως και σε δασικές εκτάσεις και ρέματα με κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς ή και πλημμύρας. “Πηγαίνουμε συχνά στις εισαγγελικές αρχές για να καταγγείλουμε τέτοιες παραβάσεις” σημείωσε, ενώ ανέφερε πως ο δήμος “δαπανά το 30% με 35% των ανταποδοτικών τελών στη διαχείριση των ΑΕΚΚ”. Ο κ. Ταχματζίδης χαρακτήρισε “σημαντικό γεγονός την έναρξη της αποκατάστασης του λατομείου ‘Κυψέλη’ έπειτα από είκοσι και πλέον χρόνια από τότε που έπαψε η λειτουργία του”.
– Ο κ. Κωνσταντίνος Κουγιουρούκης, Μηχανικός Μεταλλείων και Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η αποκατάσταση του λατομείου “Κυψέλη” με την αξιοποίηση αποβλήτων εκσκαφών και αδρανών καταλοίπων από την επεξεργασία ΑΕΚΚ.
– Ο κ. Κωνσταντίνος Χατζής, Πολιτικός Μηχανικός MSc, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης ανέλυσε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις χρήσης ανακυκλωμένων αδρανών υλικών στα δημόσια έργα.
– Τέλος, η κα Ελένη Χειμώνα, Μηχανικός Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος, στέλεχος της ΑΝΑΚΕΜ παρουσίασε τη δομή υποστήριξης των διαχειριστών ΑΕΚΚ της ΑΝΑΚΕΜ.
Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησαν ερωτήσεις προς τους εισηγητές καθώς και παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους.
br> br>