Espa
/

Παρούσα η ΑΝΑΚΕΜ στην πρωτοποριακή πρωτοβουλία διάστρωσης δρόμου με υλικό από ανακυκλωμένο πλαστικό

Μία πρωτοποριακή δράση η οποία αφορούσε την πιλοτική διάστρωση δρόμου με υλικό το οποίο προέρχεται από ανακυκλωμένο πλαστικό, πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, στο δήμο Νέας Προποντίδας της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής. Η δράση έγινε σε συνεργασία του δήμου με τις εταιρείες ΔΡΟΜΩΝ ΑΚΤΕ και MacRebur. Το “παρών” έδωσε και η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., το μεγαλύτερο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ), η οποία υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες χρήσης δευτερογενών υλικών στην κατασκευή τεχνικών έργων. Η παρουσία της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. είχε διπλό συμβολικό χαρακτήρα. Αφενός της υποστήριξης σε τέτοιου είδους πρωτοποριακές πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω των οποίων προωθείται η ανακύκλωση και η χρήση δευτερογενών υλικών και αφετέρου της στήριξης προς τους συνεργάτες του ΣΣΕΔ ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. όπως είναι η εταιρεία ΔΡΟΜΩΝ ΑΚΤΕ.


Στην πιλοτική αυτή δράση παραβρέθηκαν, εκτός από τον δήμαρχο Νέας Προποντίδας κ. Εμμανουήλ Καρρά, η επικεφαλής του γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου, οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Πάρις Μπίλλιας και Γιάννης Γιώργος, ο κ. Απόστολος Πρόιος, συγκοινωνιολόγος, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ, οι εκπρόσωποι της εταιρείας ΔΡΟΜΩΝ ΑΚΤΕ (Γ. Κουμιώτης και Μ. Κουμιώτης) καθώς και ο σύμβουλος Ανάπτυξης, της εταιρείας MacRebur κ. Ελευθέριος Φαναριώτης.

Στο σύντομο χαιρετισμό της η εκπρόσωπος της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., μηχανικός περιβάλλοντος, κ. Όλγα Λαμπρή, συνεχάρη τον δήμαρχο Εμμανουήλ Καρρά για τη σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου Νέας Προποντίδας ο οποίος σε συνεργασία με την εταιρεία ΔΡΟΜΩΝ ΑΚΤΈ, προέβησαν σε αυτό το πρωτοποριακό για την χώρα μας εγχείρημα. Συνεχάρη επίσης και την εταιρεία MacRebur και την ερευνητική της ομάδα. Η κ. Λαμπρή σημείωσε πως “στον Άτλαντα του πλαστικού, πολύ εύστοχα αναφέρεται ότι στη σημερινή εποχή ερχόμαστε σε επαφή με πλαστικά, συχνότερα από ό,τι με τους αγαπημένους μας. Και είναι αλήθεια πως τα πλαστικά είναι παντού: στον αέρα, στο νερό, στο έδαφος, γύρω μας, ενώ ο παραδοσιακός τρόπος ανακύκλωσης φαίνεται ότι δεν αποδίδει. Άρα με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι μέσα από τέτοιες δράσεις διαφαίνεται μια εξαιρετική προοπτική αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε χρόνο παράγονται περισσότεροι από 400 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού παγκοσμίως”.

Όπως επισήμανε η κ. Λαμπρή, η ΑΝΑΚΕΜ προωθεί όλα αυτά τα χρόνια τη χρήση δευτερογενών υλικών που προκύπτουν από την εναλλακτική διαχείριση των ΑΕΚΚ, στα τεχνικά έργα. “Το στοίχημα λοιπόν της επόμενης ημέρας είναι η υποχρεωτική ένταξη χρήσης ανακυκλωμένων δευτερογενών υλικών στα έργα τεχνικών υποδομών, μέσω των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων. Αναμένουμε τόσο από τον τεχνικό κόσμο, όσο, κυρίως, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τής εναλλακτικής διαχείρισης των ΑΕΚΚ και να υποστηρίξει σθεναρά τη χρήση των ανακυκλωμένων υλικών στα έργα, παίρνοντας παράδειγμα από την σημερινή σας δράση. Ελπίζουμε η σημερινή πιλοτική εφαρμογή να αποτελέσει την αρχή για την καθιέρωση ανάλογων πρακτικών”.

Share on Linkedin
Ο Δήμος Δέλτα νικητής του διαγωνισμού "Ενημερωθείτε για τα μπάζα – Κερδίστε για το Δήμο σας"
Η ΑΝΑΚΕΜ στηρίζει 121 πυρόπληκτες οικογένειες του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας