Espa
/

Ενεργά παρούσα η ΑΝΑΚΕΜ στο 1ο Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας “Thess Clean Thess Green”

Παρεμβάσεις σε ημερίδες και συνέδρια καθώς και ενημερωτικές δράσεις, περιελάμβανε μεταξύ άλλων η συμμετοχή της ΑΝΑΚΕΜ στο 1ο Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας “Thess Clean Thess Green” το οποίο διοργάνωσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΔΕΘ-HELEXPO, στο διάστημα 2-4 Ιουνίου, στο περίπτερο 16 της ΔΕΘ. Στο πλαίσιο του “Thess Clean Thess Green” η ΑΝΑΚΕΜ, η οποία υπήρξε περήφανος χορηγός του Φεστιβάλ, είχε το δικό της περίπτερο στο οποίο διοργάνωσε μια σειρά από δράσεις που στόχο είχαν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την εναλλακτική διαχείριση των Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) καθώς και την κυκλική οικονομία. Προτεραιότητα, αυτή τη φορά, δόθηκε στα παιδιά τα οποία, μέσα από κλασικές και καινοτόμες δράσεις είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το “ταξίδι των αποβλήτων”, την ορθή διαχείριση και την χρήση των ανακυκλωμένων υλικών.

Επίσης, διοργάνωσε συνάντηση των ομάδων εργασίας της ΑΝΑΚΕΜ, του Εργαστηρίου Δομικών Υλικών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ και της εταιρίας THESS Α.Ε. του έργου “LCMetrica – Κατασκευή λογισμικού Αποτίμησης Κύκλου Ζωής και υπολογισμός του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατασκευών με χρήση δευτερογενών υλικών από Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών & Κατεδαφίσεων” που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» – «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας».


Παράλληλα, η ΑΝΑΚΕΜ συμμετείχε στις εκδηλώσεις και συζητήσεις οι οποίες διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., Ηλίας Δημητριάδης συμμετείχε στο Συνέδριο Κυκλικής Οικονομίας το οποίο διοργανώθηκε στις 4 Ιουνίου με την παρουσία, μεταξύ άλλων, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα και του κ. Γιώργου Κρεμλή, συμβούλου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα Ενέργειας, Κλίματος, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας. Ο κ. Δημητριάδης είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη σημαντική συμβολή της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. όσον αφορά τη διαχείριση των ΑΕΚΚ, τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, μέσω του πυκνού δικτύου εξυπηρέτησης με περισσότερες από 150 Μονάδες Ανακύκλωσης ΑΕΚΚ σε 60 περιφερειακές ενότητες και 13 περιφέρειες της χώρας, αλλά και με σημαντικό αριθμό συμβάσεων που για το 2021 ξεπέρασαν τις 10.000. Όπως επισήμανε ο κ. Δημητριάδης “στοίχημα για το 2022 είναι η καθιέρωση ελάχιστου ποσοστού ανακυκλωμένων ΑΕΚΚ στα δημόσια έργα προκειμένου να ανοίξει η ‘πόρτα’ των Μονάδων και να είναι σε θέση να διαθέσουν τα προϊόντα τους”.


 

Η ΑΝΑΚΕΜ συμμετείχε και στην Ημερίδα του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης με θέμα «Ο ρόλος των Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης στην υλοποίηση του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Η Ανάγκη δημιουργίας νέων Συστημάτων για ειδικές κατηγορίες αποβλήτων». Η Μηχανικός Περιβάλλοντος Όλγα Λαμπρή παρουσίασε τη συμβολή της ΑΝΑΚΕΜ στην επίτευξη των δυο βασικών στόχων του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων. Εστίασε ειδικότερα στις δράσεις Ενημέρωσης-Ευαισθητοποίησης και στην Αποκατάσταση Ανενεργών Λατομείων. Όπως εξήγησε, η ΑΝΑΚΕΜ. διοργανώνει εξειδικευμένα σεμινάρια, ημερίδες και εργαστήρια με σκοπό την ενημέρωση των αρμόδιων φορέων, των μηχανικών και του κοινού. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει εντάξει στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της την υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων καθαρισμού σε δημόσιους χώρους ιστορικών αποθέσεων, μέσω των οποίων, πέρα από την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, επιδιώκεται η κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων για την ανάληψη ανάλογων δράσεων, προκειμένου  να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος. Επιπλέον, η ΑΝΑΚΕΜ συμμετέχει στην σύμπραξη των τεσσάρων αδειοδοτημένων από τον ΕΟΑΝ Συστημάτων που λειτουργούν στην Αττική, τα οποία έχουν αναλάβει την πρώτη περιβαλλοντική αποκατάσταση ανενεργού λατομείου στο Κορωπί, ενώ ανέλαβε την αποκατάσταση του ανενεργού λατομείου στη θέση Αρκάμι, του Δήμου Αγίου Νικολάου, στο Λασίθι.

Share on Linkedin
Η ΑΝΑΚΕΜ προσκεκλημένη στο συνέδριο "Δυτικά eπιχειρείν 2022" και στην Ημερίδα του ΟΦΥΠΕΚΑ στο Αγρίνιο
Ιδιαίτερα επιτυχής η Ημερίδα της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. και του ΤΕΕ Δωδεκανήσου με θέμα «Εναλλακτική Διαχείριση Α.Ε.Κ.Κ. & Κυκλική Οικονομία»